Tekan sini

Monday, February 28

semalam ada SPCA jumbo sales... rugi tak pergi tau..

cute kan?

Semalam Chika dan keluarga ke SPCA Selangor di Ampang Jaya. 1st time berpeluang ke SPCA jumbo sales. best... macam-macam ade.
Tapi semuanya 2nd hand la. barang2 yang boleh dijumpa di sini merupakan pokok2 bunga(yang ni kompem bukan 2nd hand) , baju2 lama, buku2, kasut, peralatan elektronik dan barang perhiasan. Kalau ada lagi barang tapi Chika tak sebut, minta maaf ye. Tapi paling seronok dekat area buku la...
Pokok2 ni tak sure la 2nd hand ke aper. tapi rasanya tak.. hehehe
Marie and me ~Cam-whoring

Chika pun sebenarnya tak tau SPCA ada jumbo sales ni. sehari sebelum tu Pak Ngah Bigben post kat wall Facebook dia. Tapi sebab Chika pun tak buka facebook, maka tak perasan la kan. Tapi Chika ada dua orang yang akan update kat Chika. CikMarie ngan Mami... thank you ladies... Thank you jugak kat Pak Ngah Bigben kerana mewar-warkan tentang jualan ini di dalam facebook...
Pak Ngah skodeng sape tuh?
Cik Marie senyum senyum...

kalau korang yang terlepas tu jangan risau. Nanti dorang akan buat lagi. Nak cari info, sila la ke www.spca.org.my... nak adopt pet pun leh tengok kat sini...
Belah kanan tu tempat dorang longgokkan baju dan kain untuk dijual. Chika tak belek pun sebab ramai betul orang kat area ni. tetiba rasa cam kedai kain kat Nilai 3... Tapi belah kiri merupakan sangkar anjing. Ok le, tak bising sangat. ada gak suara2 menyalak tapi still tidak mengganggu pengunjung. kira baik2 la anjing kat sini... -promo...
kawasan ni kat belakang sekali la... besar jugak tempat kurungan
anjing. ada macam2 bilik. Dan ada beberapa lagi kawasan besar seperti ini di sini tapi kat tepi2... besar jugak SPCA ni? harap2 cukupla untuk menampung semua yang ada...

Sambil2 tgk barang, Chika gi cuci mata jugak. tengok2 kawasan. Alhamdulillah, SPCA memang dari dulu mementingkan kebersihan. tgkla bahagian penyediaan makanan. kemas kan?
Tapi anjing2 banyaknye. ada yang sudah di booked... tapi masih banyak yang masih memelukan tuan. Ada puppy yang baru di lahir kan.. ada puppy yang dah besar2 skit.. dan banyak yang dewasa... time ni dorang tengah kenyang. Comel2 semuanya...
take me.. take me...
Im the cute one..
Sekali tengok macam arwah Bulat... sorry Papa Meow had to mention your Bulat...
Moga dia tenang disana..


So adorable when they sleep like this...
But this is just too much...
Makan sampai tertido. Ish ish ish... still very cute la... kan?
Ini tido pesen baru, atas bekas air.
Yang kelakarnya lepas je Chika snap gambar ni, dia menggeliat.
Terus terjatuh dalam air. Dah la badan tu kecik.
terkapai2 dia nak keluar dari bekas minuman tu.
Ngan basah² tu terus pegi kat adik beradiknya yang tido kat sebelah.
Gi hempap dorang lak... keeyut la....
Saya pun keeyut kan?
keeyut sangat...
saya? saya?
awak pun keeyut jugak... saya doakan awak dpt rumah secepat mungkin...
Awak pun
Awak sangat gemuk....
dah macam lembu new zealand je...
comelnye dia silang kaki
Ini merupakan wad bersalin

Setelah puas bershopping di SPCA, kami semua yang sudah kelaparan berehat makan di gerai sebelah SPCA. Macam-macam ada. Ada nasi dagang, Roti canai, nasi berlauk.. kuih2 pun banyak... Alhamdulillah, tanpa disangka-sangka Pak Ngah belanja kita semua makan. Alhamdulillah, murah rezeki Pak Ngah Bigben.. Amin... Thank you Pak Ngah...
Sedang elok kita baru je sudah makan, Cik Marie di tegur oleh seseorang. Rupa-rupanya F Catherine Lui rakan facebook Cik Marie. Kami pun berkenalan.. Catherine datang bersama anak terunanya adik Zacman... Peminat kucing rupanya budak ni. Dia nampak je kucing kat kedai, terus dia tegur... Adik Zac ni comel sangat...
Tengokla kemesraan dia dengan kucing kedai ini...
baru je jumpa, macam bestfriend dah...

Selesai makan kami masuk balik ke dalam SPCA. Mami ngan uncle pulang dulu. Chika ikut Cik Marie ke rumah Pak Ngah Bigben... ehem ehem... kami pergi jumpa Mak Ngah.... ~ngeeee...

Mak ngah sambut kami dengan cekodok goreng nya yang marvelous tu...
Tima kasih mak ngah... sedap...

Maaf tak teringat nak amik gambar hidangan yang mak ngah sediakan sebab Chika terlalu excited dengan benda lain. Nak tau apa?
Mestila pasal budak2 Pak Ngah yang gebus nih...
Yang ini namanya Leo....
Beratnya 8kg
Geram kat Leo ni...

Inspector Leo sedang buat operasi bau

Handsome kan?

Pak ngah dapat Leo melalui online masa kitty lagi
So, Leo berkemungkinan mempunyai baka dari luar
macam English shorthair pun ada...
Maka dia tak pelik bila besar sebab rangka dia memang besar dan panjang
Ini merupakan kucing baru Pak Ngah
Namanya Pussy
Kesian dia.. Pak ngah baru je kutip.
Macam dehydrated skit. Kurus dan nampak lemah
tetapi bila nampak tali camera terjuntai2, dia bingkas bangun nak main
boleh tahan kuat jugak...
manja pun manja... kuat purr... suke la kat pussy ni... comel
Ini Aboo...
Cik Marie cakap macam mat pagon skit
kene tanya Cik MerahJambu ye tak...
hehehe Misz Pinkie Winkie, ada rupa Mat Pagon kamu tak?
hehehe sama2 hensem ni... hehehe
Melalui cerita mak ngah, Aboo duduk kat kondo ni berseba. Sebab dia 'over friendly' ngan abang2 dia. dia gasak dorang lain macam sampai dorang takut... hahahaha
Ganas mu ni Aboo
Tgk rupa la kan? ekekekeke

Akhir kata terima kasih tak terhingga buat pak Ngah sekeluarga terutamanya pak ngah yang beria-ia ajak ke SPCA.. We had a great time.. Thank you so much...
Selamat berkenalan untuk Catherine dan adik Zacman yang comel...

Malam tu comel2 yang berempat ni makan malam kat Chilli's Mid Valley...
hehehe

Thank You
Malam tu Birthday adik ipar gue.. ni celebrate la ni..

Nak gak posing minah ni...
Celoteh Nomi: Satu hari Mummy jalan-jalan... kalu kita jalan-jalan dia marah plak...

Saturday, February 26

oq eq oq eq oq eq bunyinye

Minggu lepas Chika kene babysit budak dua ekor ni.
Haritu mami beli menan ni untuk dorang.
Lucy memang suka main benda ni.
Ok ek ok ek ok ek bunyinye....
Dari zaman dia puppy lagi...
Pastu riuh satu rumah..
oq eq oq eq oq eq
Bob pun dah pandai dah main..

oq eq oq eq oq eq
macam nyonya jual sayur la Lucy ni
video
Waktu ni Bob dah penat main dah... hehehehe
Kelmari Chika keluar ngan mami gi beli makanan kucing..
Jenuh cari snappy Tom..
Semua tak de.... Tapi kitorang jumpa ni...
belila...
dpt la main sekor sorang... hehehe
betul ke sekor sorang...
bolehla kan... hik hik
Nomi suke la dapat menan ni...
Suka la....
video
Dah lama tak tengok nomi main camni.
Dia ni selalunya suka main yang asli je.. seperti burung, tikus dan cicak...
Geram tak mau lepas pon...
video
Mok pun sama. Tapi yang ni main sampai melompat2...
mula2 cium dulu...

Video ni nomi sedang skodeng mok sambil peluk tikus dia...
Tak lepas tuh...

video

Friday, February 25

What? Who? Stumpy who?

'Gigi dah jumpa ke?'
'dah'
'Alien? dah jumpa dah?'
'dahhhhh'
'Dennis plak?'
'Tak yah kenal tak pe kek kak? aku maleh la nak bersosial ngan kucing ni...'
'Sukati la..
Mok? dh kenal ke?'
'Dah, tapi I tak berkenan la ngan dia ni...'
'naper lak?'
'Dia tu stalker la Mummy... Nomi pun tak suka nak kawan sangat..'
Eleh, tak kenal maka tak cinta... nanti jadi besfren nanti baru tau...'
'Micro tau dorang cakap pasal sape...'
'Sape micro? saper tuh...?
'Moh kite intai dia...'
'Ish.. nyampahnya aku tengok dia nih...'
'Meh kite tengok dia tengah buat apa...'

Nak tau tak dorang tengah cakap pasal sape....
Ini tak lain tak bukan la..
Kalau stalker terbaru rumah ni
namanya Stumpy...
meh kite berkenalan...
Hollo...
Nama saya Stumpy
Macam pernah tengok je dulu2...
Dulu saya duduk kat luar dengan Daling..
Sekarang Daling dah takde
Mummy amik saya dan sunatkan...
Pastu saya dengan tak malunya buat rumah ni macam rumah sendiri
Kan Kak Marie...?
Ni tangan Kak Marie...
Saya suka bergolek2 diruang tamu
Guling2 atas sofa
Ini semua kepunyaan saya...
Hari tu ada dengar...
Dorang nak open saya for adoption..
Aper tuh?
Dorang tak nak bela saya ke...?
Dorang tak suka saya yang kiut ni ke...
saya pandai posing...
Tengokla perut saya yang botak ini
dan ekor saya yang tontot tak bebulu
Saya janji akan 'behave'
Celoteh Nomi: Dorang ugut je tu... sebab kamu suka gaduh ngan Lucy...