Tekan sini

Saturday, May 28

Pengkhenak dan kaki deghak. apakah itu?


Assalamualaikum semua...

Pengkhenak adalah budak yang suke khenak. maksud khenak pula rasanya diambil dr perkataan khianat (kut). Ni bahasa negeri Kelantan la klu tak tau....hehehehea. tp maksudnya pulak bukan pengkhianat tau.... maksudnya nakal yg amat sgt, kadang2 di dalam sesetengah ayat bermaksud ia sgt jahat. biasanya digunakan utk budak spot yang suka sgt mengacau org atau apa2 saje yg bergerak
Kalau nak tau, inilah budak paling khenak
Ruby marah guna penyapu lidi pun bukan dia takut
lagi di main2 kan nya...
Budak2 sekarang. tak macam dulu2 kan....
tengok la tu... masih nak mengganggu lidi tu nak berehat.

Cepot..... memang nakal kamu ni
'Mana ada cepot nakal. cepot baek je la... duduk pun copan je.'
psssst.. mummy, kakak Nomi lg nakal tau Mummy...
Deghak je. pastu kalau nampak cepot je dia nak mula angkat tangan.

Pandai jadi batu api ye Cepot. Kak Nomi cepuk kang, baru tau...
Ha..... panjang umur dia.
Sekor lagi kaki deghak
Deghak bermaksud, merayau, berjalan2, bersiar2

Nomiiii..... balik!!!!! Goghik2 ni Deghak jah

dengan pantas Nomi sampai Mummy.....
Tapi Nomi nak lepak sini jap eh....
Ok Nomi. kalau baik camni selalu, lega mummy... Nanti esok deghak lagi kan....
Celote Nomi: Saaaaaaaayang Mummy.... *wink

Thursday, May 26

Kawan deejay dah pergi

Pukul 9.30 malam tadi, Chika dan mami makan satay. Sambil2 makan sambil2 borak sambil2 tgk tv...Tiba2 Chika dengar bunyi kereta mcm nak break tp tak jadi pastu DUMM!! Dan tiba2 Lucy ngan Bob tak berenti menyalak. Chika tak sedap hati lalu terus bangun. Tiba2 tengok ada sesuatu terkapai2... menggelupur di tepi jalan depan rumah. Ya Allah... gugur jantung ku...

Dengan langkah kaki yang menggigil, bergegas Chika lari. Dalam takut2, dlm hati berharap ia hanya bayangan... Makin dekat langkah, makin menggigil kaki. makin jelas kelihatan. se-ekor kucing putih. 'kwn deejay'. terdetik dlm hati. abg puteh kene langgar... Ya Allah... apa nak buat. Chika tengok dia menggelupur, terus Chika berlari pegang dia. Dia tetap menggulupur sambil mengiau kesakitan. I angkat dia letak dekat pagar. Jauh dari kereta yang lalu lalang. Tiada setitik darah pun atau tanda2 dia kene langgar.

Sambil memeluk kwn deejay, chika jerit panggil mami. Mami tak dengar. Chika still jerit sampai mami keluar. Bob ngan Lucy pun tak henti menyalak. Bila mami keluar je terus Chika minta dia simpankan Bob ngan Lucy kat belakang.

Ya Allah, kalau memang ajalnye, cepatla tarik nyawanya. jangan seksa dia macam ni.... waaaa..... Chika gosok kawan deejay sambil berfikir bagaimana nak merawatnya. Uncle ngan mami keluar. Semua terperanjat tengok kwn deejay yang terbaring. Uncle cakap dia baru je gosok budak ni pagi tadi. siap borak2 lagi sebab kwn deejay memang peramah. Sedang mami ngan uncle berbincang apa nak buat, Chika pangku kwn deejay ngan tangan. Dia masih menggelupur, tapi makin tenang. dan akhirnya dia pergi jua....

Mami tak percaya, tapi memang dia dah tak de. Esok mami ngan uncle akan tanam kwn deejay kat belakang rumah. Walaupun kejadian tadi tak sampai pun 20 min, ia tetap memberi kesan. Sedih sangat2.

Kwn Deejay memang kucing tepi jalan. Tapi dia baik, dia hensem, dia juga sangat sihat. Kadang2 Chika terfikir juga kalau2 dia kucing orang. tak mustahil sebab dia sangat sihat dan peramah. Entah la, sekarang Chika harap kwn deejay dah tenang. Dia dah tak rasa sakit lagi. Boleh tengok gambar dia ngan deejay disini Harap2 Nomi berentila main tepi jalan. Mummy risau je kalau2 mummy nampak Nomi terbaring tepi jalan. Mummy tak leh terima kalau jadi kat Nomi. Hati2 ye sayang... juga yang lain2... insaf la. Mili ngan Comel pun dah suka main tepi jalan. Mummy tak nak kurung korang dalam bilik. nanti korang jadi gila. tapi jangan buat mummy gile ye Nomi. Mummy sayang korang semua...

Celoteh Nomi: Semoga abang bersemadi dengan aman disana. :'(





Monday, May 9

Seram-seram sejuk

Gambar ni di ambil bulan lepas. kali pertama Chika pegang rottweiler.
Berani la kononya sebab dia dlm cage. Cuba lepas luar... I surrender...
Chika sememangnya dari kecik lagi dah dibiasakan dengan anjing.
So, memang tak takut anjing. Anjing nak kejar pun tewas.
Tapi dua jenis anjing je yang I tak berani. Dari dulu lagi...
Rottweiler ngan German Shephard. Mungkin sbb Rottweiler ni pernah ada kes,
dan German Shephard ni anjing polis. Muka tegas siot.... huhuhuhu

Tapi bila I selalu tengok gambar n dengar citer psl Rottweiler Eddy , membuat kan I rasa nak sangat berkenalan ngan dorang. Berkenan sangat
Meh kite berkenalan ngan Rottweiler kesayangan Eddy.
Yang gatal gusi tu namanya Raden Mas Wira tapi panggil Wira je. Wira hatiku... cewah... kasi up skit kat Wira ni.... dia best okay
(please jangan rasa seram or takut bila my hand berada dlm mulut Wira. Dia tak gigit pun. Dia cuma nak bagi rasa gigi dia je... hehehe seyes tak rasa apa pun)

Yang kat depan skit ataupun gambar kat bawah ni adala Bubba. Nama sebenar ape dah. Panjang... B.. B... bukan B cayang Pot ok. hehehe Bubba babby bubbles namanya. Sangat manja... Percayalah, Rottweiler can be manja ok. Tp tgk hari la. Kata Eddy dia pun pelik sbb Bubba ngan Wira tak menyalak pun. Dorang tau kami dtg dgn niat baik kan? kan? Sebenarnya, masa on the way tu Chika dh baca bismillah n doa dlm hati. I nervous mcm 1st date okay... hehehe
Sekali ngan Cik Marie jadi relax.
Bubba ngan Wira manja btol ngan Cik Marie.. nak tau nape?
Sebab Cik Marie wangi.....
Alolololo....
Suke nye kat akak ni... Akak cun la... pandai layan Bubba
Wira Jump!
Terkangkang I, u....
Seyes hensem la bebudak ni...
Smile Bubba, smile...
We're inside. Now is time to play with tomat
Tomat sempat eksyen ngan Bubba
Kene sergah gostan gak hahahaha
Pastu dengan romantiknya landing kat situ. Yang si Bubba dok aim dr luar je...
'kakak, dulikkan dia... layan tomat dah. Tomat rindu daddy...'
Alololo siannye kamu...
Manja kan? manja sgt budak ni....
memang nampak sgt rindu daddy dia. Eh, Daddy dia bukan Eddy tau...
Ni sape lak ni?
Cantik kan?
Bukan Ruby n bukan Nomi

Ini anak dara Pak Ngah Bigben yang baru.
Di jumpai dekat tempat letak kete. Rezeki dia diangkat oleh Pak Ngah n Mak Ngah masuk dalam keluarga. Semoga Allah murahkan rezeki Pak Ngah sekeluarga... Amin
Petang semalam singgah makan kat umah Pak Ngah... Best, Sedap, n kenyang..
Thank you Pak Ngah, Tq Mak Ngah.. sedap Mak Ngah masak.. Tatau apa namanya nya tapi memang sedap...

Owh, Btw budak kelabu ni namanya Ciki
Chika & Ciki
Dua2 Comel ...ihiks...
Celoteh Nomi: Comelnye you ni Ciki... Kite mcm samala kaler.. awwww tak sangka

Sunday, May 8

Jangan pandang belakang

Mok? Nape Muke stress je nih?
Mummy cakap 'jangan pandang belakang'
Mummy dah tukar cerekarama dah. takde dah 'jangan pandang belakang'
Mummy tipu....... tak caye tak caye
Tengok Nomi tak heran pun
(semalam tv9 menayangjan filem 'Jangan pandang belakang'.
Memang Mok tak pandang langsung la... hehehehe)

Celoteh Nomi: Tiada ~dia belum balik lagi nih... berjalan dari subuh(membebel dlm kerisauan)



Saturday, May 7

Budak nakal

Penat melayan budak nakal
Sape nakal? sape? sape?
penat la kak...
gigit budak nakal... auummmm..
video
Video budak nakal beraksi
Celoteh Nomi: Mummy... happy mother's day to u and nanny...Zzzzzzzzzzzzzzzz

Wednesday, May 4

Nomi oh Nomi










Sejuk je hati mummy tengok nomi jadi anak solehah.
Ni yang mummy makin saaaaaaaayang kat Nomi...