Tekan sini

Monday, August 2

Dennis tak sihat...

'Mok dah kene sunat...'

'Ye ke? Tak tau pun..'

'Mu tak perasan ke dia tak de?'

'Tak... hehehe' (dengan rasa sedikit bersalah)

'Sabtu ni tolong ambik dia kat vet. Mami bagi duit nanti... Btw Dr Prem tak de. Dia kene heart attack. Tapi dah discharge dr hospital'

'Owh... ye ke... '(Risau pulak dengar. Thats my fav Dr)

'Nanti bawak Dennis sekali. Kesian dia dok lelah je'

'Hmmmm tula... kesian Dennis.'

Begitulah perbualan Mami ngan Chika petang Khamis... Maka seperti yang dijanjikan... Sabtu pun tiba...

Kete Chika rosak. Esok kete Chika pulak masuk klinik. Tapi syukurlah ada sahabat yang sedia membantu. Thanks Marilyn...

Maka untuk pertama kalinye Chika mengheret Marilyn ke Vet kami yang tidah jauh dari situ...

Kesian Dennis. Nafas nye berbunyi agak kuat sebenarnye. Dah lama nak bawa dia ke Vet tapi asyik terlupa. Kesian Dennis Marilyn sedang cuba menenangkan Dennis...
Nak plak ade anjing tiga ekor kat sini. Bertambah-tambah la paranoid nyer....

Nak lari lagi tu...
Dennis membulat kan matanya. Sampai orang tegur la kenapa mata dia bulat sangat. Chika jawab senang je... Oooo dia gabra tu...
Setelah agak lama menunggu giliran (Sabtu mmg cam tu), baru la tiba giliran Denis untuk diperiksa.

Marilyn amat bersabar memegang Dennis. Thanks dear... Sorry kalau Dennis buli u...


Kak Chika... Dennis nak balik...
Akhirnya Doctor telah meng-X-Ray paru-paru Dennis. Terdapat serat putih dalam X-Ray dia tapi blom pastu apakah itu. Mungkin dia mempunyai mucus yang terperangkap di paru2 tetapi tak dapat di pastikan. Untuk masa ini dia diberi ubat. 3 jenis. Ubat untuk mengeluarkan Mucus dari dalam paru-parunya. Satu jenis antibiotik dan satu lagi ubat athma untuk melancarkan pernafasannya. Kesian dia. Ini la akibatnye suke berembun. Dah lelah... kesian sangat...

Setelah pembayaran bill dibuat, kami mengambil Mok yang sudah dimandulkan untuk pulang kerumah...

Untuk kali pertama dalam hayatnye dia terpaksa memakai Collar. Cute kan?
Nak Uk Uk pun tak senang...
Agak-agak la wei... dekatnye focus tu, Macam suke je temgok Mok pakai benda ni... Tapi kesian jugak la.

Petang tu hujan. Dia duduk tengah2 hujan. Badan dia basah kuyup tapi sebab mukanya ada awning, dia tak berganjak pun dari tempat duduknye. Nasib baik kak Marie perasan. Again, thanks darling...

Lepas dorang makan petang, Chika ajak Marilyn buat operasi bagi dorang makan ubat. Alhamdulillah... senang je bagi Mok makan ubat. 1st time jugak dia kene telan antibiotik ngan painkiller. Terima kasih lagi untuk Kak Marie kerana berjaya memberi mengambil video untuk operasi ini dengan jayanya...

Moh kite tengok. Yang 1st tu Mok. Dan yang second video tu Dennis...

video video

Celoteh Nomi : Aunty Marie is the best... ;) Nomi sayang Aunty Marie...

8 comments:

  1. morning chika...

    wah, bestnya mok & denis dpt 2 mummy yg penyayang...go girl!!! hehe

    ReplyDelete
  2. cik marie penyayang kat kucing esp..kat manusia..tak ramai kot.

    kat chika n her family.satu penghargaan...kawan dr umur 7 tahun

    ps: denis is one my fav cat at Chika's place selain Mili

    nomi: sbb kamu baik ngan kak marie so kamu gak kak marie sayang
    muaxxxx

    cik siti: sayang kamu juga

    ReplyDelete
  3. aduhai kesian kat denis, ada lelah yer...sakit2 pon masih comel si denis tu mata pon membulat aje hehe

    mok dah cunat yer..apa la mummy kamu tak perasan kan, kecik ati mok yerk hee~

    first time biasanya senang nak bg mam ubat tp nnti bila dah 2 3 kali, dia dah tahu menggelupur nak lari hehe...jebon2 kat rmh camtu lah gayanya

    kak marie jd mak angkat yer...terserlah sifat keibuan gitew~

    ReplyDelete
  4. dennis cam nama kucing lin.
    alolomok dah kena neuter.
    alhamdulillah.

    semoga gemok-gemok semuanya.
    dan sedap di felukkk.

    ReplyDelete
  5. morning cik siti. memang untung dorang dapat kite... kite pon untung dapat dorang. leh ngubat luka2 dihati... ecececeh

    Marilyn darling, memang le mu sayang kucing2 ku.. aku juga sayang kucing2 ku.. hehehemike sangan pandai mencuit hati kite. nak plak si mili yang suke sgt kat mu tu. btw, pg tadi dennis lari rumah..

    Meowwmania... mmg la.. 1st time baik je. Pagi td 3 kali kene sumbat ubat kat Mok. Hantu btol. dh lambat org nak gi keje. yang tak sedar tu bukan ape. penat sgt last week. keje banyak gile. asal balik keje je terlelap. huhuhu tau2 dh malam. malam mmg la tak nampak mok sbb dia suke sembunyi bwh meja makan...

    Lin, tau lin pun ade denis. Hr tuk lam blog... sama2 gemuk tp lin punye gebu. Dennis rasanye kene start diet sbb kesian tgk dia jalan pun mengah... maklum la.. lelah kan...

    ReplyDelete
  6. hahahaha lawak DUKE TEMAN MIKE.

    dennis larik lagik? rindu kat Tapong kot...

    tpt persembunyian Mok tlah cik marie tahu..kak chika tertpiu

    ReplyDelete
  7. laaa...Dennis pun dah jd macam pak tam...pakai corong..sian kat dennis tu, semput plak yer...saya doakan dennis tak serius penyakitnya...

    ReplyDelete

T e r i m a K a s i h